Site Loader

Det omvända klassrummet, eller det flippade klassrummet, handlar om att vända på ordningen i undervisningen. Genom att spela in genomgångar eller instruktioner kan man använda tiden i klassrummet på ett mer effektivt sätt.

Att börja med omvänt klassrum

Du behöver inte ändra hela din undervisning eller hela ditt upplägg för att börja med omvänt klassrum. Du kan börja med några enstaka uppgifter och testa att ge filmer och genomgångar i läxa inför att ni på lektionen använder tiden till att arbeta med uppgifter. Om man inte har lust eller tid behöver man inte spela in egna filmer, det finns otroligt många resurser online som är klara att användas. En personlig favorit är videorna från TedEd där de till och med har färdiga lektionsupplägg kring de 5-10 minuter långa filmerna.

Hur spelar man in filmer?

Börja enkelt och krångla inte till det för mycket. Vill du filma dig själv framför till exempel en whiteboard kan en app som Kinemaster fungera alldeles utmärkt. Appen finns både på App Store och Google Play. Är du mer intresserad av att spela in din skärm eller en presentation du har gjort passar exempelvis Screencast-O-Matic bra. I gratisversionen får man spela in 15 minuter åt gången och du kan spela in skärmen, webbkameran eller båda samtidigt. Du kan exportera filen som en vanlig videofil eller dela den direkt på youtube.

Hur ser man till att eleverna ser filmerna man förberett?

Jag brukar använda mig av EdPuzzle som är en tjänst just för det omvända klassrummet. EdPuzzle kan synkas med ditt Google Classroom eller användas helt fristående.

Exempel på användning

Just nu använder jag omvänd undervisning i en kurs i engelskdidaktik. Genom att låta studenterna i förväg se genomgångar av lite olika digitala verktyg och program kan vi spara tid för att faktiskt testa verktygen när studenterna är på plats. Jag har lagt upp sju korta videor på EdPuzzle och gett studenterna länken i god tid inför worskhopen på campus. Eftersom jag kan se vilka studenter som tittat på videorna kan jag skicka ut påminnelser om det behövs. När de väl kommer till campus kan vi dyka rakt in i att faktiskt använda de verktyg de lärt sig om i videorna istället för att lägga värdefull lärarledd tid på genomgångar. En fördel är också att de studenterna som är helt nybörjare kan se videorna om och om igen om de missar något.

Katarina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *