Site Loader
Photo by Jon Moore on Unsplash

En vanlig fråga jag får av kollegor är hur man ska hålla ordning på alla lösenord. Eftersom jag testar många olika sajter  och skapar konton på mängder med olika ställen får jag förstås många lösenord och inloggningar jag behöver ha koll på. Detsamma gäller om du har en klass med elever och de skapar konton som du behöver se till att de har tillgång till.

I det här inlägget presenterar jag lite olika förslag på lösningar, alla med sina för- och nackdelar förstås.

Använd en lösenordshanterare

Det finns många olika lösenordshanterare som är gratis att använda, till exempel LastPass, Dashlane eller RoboForm. Fundera först över om du behöver en lösenordshanterare som synkroniserar mellan telefon, surfplatta och dator eller om du bara använder datorn. Vissa program låter dig inte synkronisera lösenord om du bara använder gratisversionen.

Poängen med en lösenordshanterare är att du kan använda mycket säkrare lösenord eftersom du inte måste komma ihåg dem själv. LastPass varnar om du använt ett lösenord på mer en en webbplats och kan generera nya slumpmässiga lösenord.

En nackdel är att det inte är lika smidigt att logga in på  webbplatser om du använder andra datorer än den du brukar använda, eftersom du behöver installera och logga in på din lösenordshanterare.

Kan man inte bara spara lösenorden i webbläsaren?

Visst, webbläsare som Chrome, Firefox, Microsoft Edge och Safari låter dig spara inloggningar och grundläggande information direkt i webbläsaren. Den största fördelen är smidigheten eftersom du inte behöver bry dig om några externa program, men det är inte särskilt säkert. Den största nackdelen är att någon som har tillgång till din dator (antingen fysiskt eller via någon form av malware) också direkt får tillgång till alla dina lösenord. Själva lagringen och krypteringen fungerar lite olika i olika webbläsare, men jag rekommenderar starkt att inte spara några viktiga lösenord i webbläsaren.

Använd en dedikerad mail och ha samma lösenord på flera sajter

Det klassiska säkerhetsrådet är att aldrig använda samma lösenord på flera ställen. Samtidigt tycker jag att det kan vara rimligt (och nödvändigt) att återanvända samma lösenord på en del saker. Det som du behöver vara noggrann med är att du har ett annorlunda lösenord på din mailadress eftersom det oftast är den du har som användarnamn. Om du loggar in på en webbplats med mailadressen och lösenordet och dessa på något vis läcker ut, så har den som kommer åt ditt lösenord åtminstone inte direkt tillgång till din mailadress.

Jag brukar använda ett ”digitala-verktyg-lösenord” som är samma för alla webbplatser jag loggar in på i jobbet. Det är inte samma lösenord som jag använder privat eller till min e-mail, Facebook och Twitter utan ett dedikerat lösenord som inte behöver vara så säkert. Jag använder min g-mail som mailadress för webbplatser så att min jobbmail och min vanliga privata mail inte fylls upp av alla nyhetsbrev.

Logga in med Google- eller Facebook-konton

Många webbplatser tillåter inloggning med Google eller Facebook-konton. Jag brukar använda Google-kontot för att på så vis få saker samlade. En fördel med att använda ditt Google-konto är att flera webbplatser också synkar med ditt Google classroom om du har ett sådant. En nackdel är att du blir väldigt beroende av just Google.

 

Katarina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *